vineri, 12 septembrie 2008

Din satra direct la Bruxelles






Pascaneanul Ionut Stan va lucra la una din Comisiile Uniunii Europene de la Bruxelles – Belgia. Este singurul din tara care a castigat anul acesta o asemenea bursa si va pleca pentru cinci luni sa se pregateasca la Departamentul de Cultura si Educatie al Comsisiei Europene.

Incepand cu 1 octombire 2008, pascaneanul Ionut Stan va pleca la Bruxelles. Acolo va efectua un stagiu de pregatire de cinci luni la Comisia Europeana - Departamentul de Educatie si Cultura. Si-a castigat acest drept in urma unui concurs pentru absolventii de facultate organizat de Open Society Budapesta, o fundatie care sprijina tinerii rromi dornici sa se afirme. Concursul a avut loc anul trecut in capitala Ungariei si a constat in depunerea unui curriculum vitae, argumentarea acestuia si sustinerea unui interviu, toate acestea numai in limba engleza. La acest concurs, Ionut a candidat alaturi de sute de tineri din toata Europa.

Castigatoari au fost: doua tinere din Ungaria, una din Bulgaria, un baiat din Macedonia si Ionut din Pascani – Romania. De mentionat ar fi ca din tara noastra au fost mai multi candidati. “Practic, e un nou inceput pentru mine si imi doresc nespus sa ma descurc acolo, la Bruxelles. Am avut emotii ca sefii mei din Politie nu ma vor lasa sa plec, dar, din fericire, au inteles ca e o sansa unica pentru un tanar si ca ma va ajuta mult in cariera de politist”, a declarat Ionut Stan. Acesta va fi asistentul unui director de la aceasta comisie. In cadrul Departamentului de Cultura si Educatie al Comsisiei Europene, pascaneanul Ionut Stan se va ocupa de organizarea conferintelor de presa, de intalnirile cu publicul, specialistii de aici ii vor arata lui Ionut cum se fac proiectele pe educatie si cultura, cum se fac sondajele de opinie. In alta ordine de idei, Ionut Stan ii va invata pe oficialii acelui departament si limba rromanes. Pe acesta l-am gasit la munca la Postul de Politie din comuna Grajduri, unde Ionut lucra la un dosar si astepta o persoana pentru a da declaratie.

Dansatorul Gipsy Eye

Avand in sange dansul tiganesc si fiind pasionat de muzica, in urma cu un an, Ionut Stan, alaturi de Corina Budulica, o colega de facultate, tiganca de asemenea, au infiintat trupa de dans tiganesc “Gipsy Eye”. Aceasta trupa este alcatuita din zece tineri, fete si baieti, toti de etnie rroma si are drept scop promovarea traditiei rrome prin dans si muzica. ”Pentru mine a fost ca un vis implinit. Impreuna cu Corina am mers zile in sir prin scolile din Iasi si am cautat tineri rromi talentati in ale dansului. I-am gasit si am inceput munca cu ei. A fost foarte greu la inceput, deoarece nu avem nici macar sala unde sa facem repetii.

Politistul Stan

Dupa doi ani de presa, Ionut s-a angajat in Politie. A candidat pe unul dintre cele cinci posturi pentru rromi scoase la concurs de catre Inspectoratul de Politie Judetean Iasi, iar la 21 decembrie 2006 depunea juramantul de politist si devenea agentul Stan. Conducerea inspectoratului l-a repartizat pe Ionut in comuna Grajduri, localitate cu o „bogata” comunitate a etniei rromilor. ”Am vrut sa intru in Politie pentru a demonstra ca si rromii pot fi buni politisti, adica corecti, cu simtul responsabilitatii si tot timpul la datorie. Am vrut, de asemenea, sa devin un exemplu pentru ceilalti tineri rromi care merg la scoala si care isi doresc sa faca mai mult in viata.

Continuarea in numarul din 12 Septembrie al saptamanalului Informatia de Pascani

Niciun comentariu: